Ένας πολύ εύκολος τρόπος για να ασκηθούν οι μαθητές μας στην αξία θέσης ψηφίου είναι να παίξουν στην τάξη δημιουργώντας τυχαίους αριθμούς. Αρχικά εκτυπώνουμε έγχρωμα τις κάρτες uno, τα ταμπλό (1ος παίκτης, 2ος παίκτης) και αφού κόψουμε ό,τι χρειάζεται, τα πλαστικοποιούμε.
|
Στη συνέχεια χωρίζουμε τα παιδιά σε ομάδες των 2 ατόμων και μοιράζουμε τα ταμπλό και τις κάρτες uno. Κάθε ομάδα τοποθετεί μπροστά της το ταμπλό και σηκώνει εναλλάξ από μια κάρτα uno, που βρίσκονται αναποδογυρισμένες σε στοίβα στο θρανίο. Οι παίχτες αποφασίζουν γρήγορα σε ποιο τετράγωνο θα τοποθετήσουν την κάρτα γνωρίζοντας ότι δεν έχουν δικαίωμα αλλαγής. Όποια ομάδα δημιουργήσει τον μεγαλύτερο αριθμό, παίρνει έναν πόντο, ενώ κερδίζει όποια φτάσει πρώτη στις 3 νίκες. Έπειτα οι ομάδες αλλάζουν και το παιχνίδι συνεχίζεται...
Αξιολόγηση διδακτικής μεθόδου
Συμπέρασμα
Πιστεύω ότι άξιζε η προσπάθεια, καθώς τα παιδιά διασκέδασαν και παράλληλα έμαθαν πολύ εύκολα να συγκρίνουν αριθμούς και κατανόησαν την αξία της θέσης των ψηφίων σε μεγάλους αριθμούς.
Τέλος, το ευχάριστο είναι ότι τα παιδιά ζήτησαν να μείνουν μόνιμα δύο σετ παιχνιδιού στην τάξη, ώστε να παίζουν στα διαλείμματα!
Τέλος, το ευχάριστο είναι ότι τα παιδιά ζήτησαν να μείνουν μόνιμα δύο σετ παιχνιδιού στην τάξη, ώστε να παίζουν στα διαλείμματα!
"Υλικό για την τάξη"
Για τις ανάγκες του μαθήματος δημιούργησα μια αφίσα με την αξία της θέσης των ψηφίων σε μεγάλους φυσικούς αριθμούς, ώστε να την συμβουλευόμαστε όλη τη χρονιά.
Προσωπικά προτιμώ να εκτυπώνω τις αφίσες σε μέγεθος κόλλας Α3 και αφού τις πλαστικοποιήσω, τις τοποθετώ σε ένα ευδιάκριτο σημείο της τάξης.