Το κείμενο του Ανθολογίου "Ο ωραίος Δαρείος" είναι μια διασκευή του ομώνυμου βιβλίου της Σοφίας Ζαραμπούκα και έχει ως θέμα την υγιεινή διατροφή. Ήρωας μας είναι ένας γάτος, ο Δαρείος, που αποφασίζει να αφήσει για λίγο την θαλπωρή του σπιτιού του και να ζήσει ελεύθερος στο δρόμο, τρώγοντας όλα εκείνα τα φαγητά που του "απαγορεύει" ο Τίτος, ο διατροφολόγος - μουσικολόγος κύριος του.
|
Πρόκειται για ένα ευχάριστο κείμενο χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις, που προσφέρεται για ομαδοσυνεργατικές δραστηριότητες. Αυτός ήταν και ο λόγος που επιλέξαμε μαζί με τον συνάδελφο, κο Αποστόλη Γεωργάκη, να το δουλέψουμε στην τάξη του, την Δ΄ Δημοτικού, το σχολικό έτος 2019-2020.
Αρχικά εξηγήσαμε στα παιδιά τον τρόπο εργασίας, καθώς ήταν η πρώτη φορά που δούλευαν με τεχνικές της ανεστραμμένης τάξης, της διερευνητικής μάθησης και της ομαδοσυνεργατικής διδασκαλίας. Τους ζητήσαμε λοιπόν να μελετήσουν το κείμενο από την προηγούμενη ημέρα στο σπίτι τους και τους εξηγήσαμε ότι στην τάξη θα κάναμε κάποιες δραστηριότητες χωρισμένοι σε ομάδες.
Την ημέρα που έγινε η διδακτική παρέμβαση τα παιδιά χωρίστηκαν από τους εκπαιδευτικούς σε ομάδες των δύο ατόμων και τους ζητήθηκε να κάνουν εκ νέου μια σιωπηρή ανάγνωση. Όταν ολοκληρώθηκε η ανάγνωση, δόθηκε το φύλλο εργασίας και τα παιδιά ξεκίνησαν να δουλεύουν, αφού όρισαν τον εκπρόσωπο και τον γραμματέα της ομάδας τους. Όποτε τα παιδιά συναντούσαν μια δυσκολία και ζητούσαν βοήθεια, τους παραπέμπαμε στο κείμενο ή ζητούσαμε από έναν εκπρόσωπο άλλης ομάδας να πει τη γνώμη του.
Όταν ολοκληρώθηκε το φύλλο εργασίας, ζητήθηκε από την κάθε δυάδα να ενωθεί με μια άλλη και να σχηματίσουν νέες ομάδες των τεσσάρων ατόμων. Τα μέλη των νέων ομάδων έπρεπε να συζητήσουν μεταξύ τους τις απαντήσεις που έδωσαν στα φύλλα εργασίας και να διορθώσουν τυχόν λάθη ή να προσθέσουν κάτι που τους διέφυγε. Έπειτα ακολούθησε σύγκλιση της ολομέλειας της τάξης, όπου οι εκπρόσωποι ανακοίνωσαν τις απαντήσεις τους και ακολούθησε συζήτηση για την πυραμίδα της διατροφής, την πυραμίδα των δραστηριοτήτων και για τις ομάδες των τροφών και τις θρεπτικές ουσίες που περιέχουν.
Στη συνέχεια δόθηκε στις ομάδες το φύλλο εργασίας που περιελάμβανε το παραδοτέο υλικό, που αφορούσε τη δημιουργία ενός εβδομαδιαίου προγράμματος υγιεινής διατροφής για τον Δαρείο.
Αφού ανακοινώθηκε από τους εκπρόσωπους των ομάδων το εβδομαδιαίο πρόγραμμα, τοιχοκολλήθηκε στον πίνακα ανακοινώσεων της τάξης και ακολούθησε αξιολόγηση της διδακτικής παρέμβασης τόσο από τους μαθητές όσο και από τους εκπαιδευτικούς.
Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής που πρότειναν οι μαθητές σε αφίσα!